Tačkrle s kremicom od vanilije i krušnim mrvicama

Sastojci
250 g Aurelia svježih tačkrla
4 žumanjka
400 ml mlijeka
20 g oštrog brašna
20 g gustina
2 većice vanilin šećera
50 g šećera
2 žlice ruma
15 g maslaca
Krušne mrvice
Pekmez od šljiva
Priprema

Za kremicu od vanilije stavite grijati 300 ml mlijeka, pola količine šećera i vanilin šećer na laganu vatricu. Ako imate mahunu vanilije, umjesto vanilin šećera sastružite sjemenke mahune i ubacite u mlijeko.

Dok se mlijeko grije pomiješajte oštro brašno s preostalim mlijekom i šećerom. Nemojte odmah umutiti žumanjke jer ako žumanjak i gustin dugo stoje, mogu se zgrudati. Tek kada se mlijeko na vatri zagrije, počnite s dodavanjem žumanjaka u hladne sastojke. Onda u hladne sastojke dodajte par žlica toplog mlijeka da se žumanjci temperiraju. I onda malo po malo umiješajte hladne sastojke u toplo mlijeko uz konstantno miješanje. Po želi dodajte malo ruma i kuhajte na vatri još 10-ak minuta. Krema ne smije imati grudice i mora biti glatka. Kada dobijete željenu gustoću kreme, maknite ju s vatre i umiješajte malo maslaca da kremica bude sjajnija.

Kremu prelijte u hladnu posudu pa samu površinu prekrijte kontakt foliju kako se ne bi stvorila kožica. Pustite da se ohladni na sobnoj temperaturi, a onda premjestite u frižider na još dva sata. S hladne kreme maknite foliju pa čvrstu smjesu izradite mikserom u glatku kremicu.

Na kremici servirajte kuhane tačkrle, sve skupa pospite krušnim mrvicama poprženim na maslacu i dodajte još malo pekmeza od šljiva.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Tortelloni-s-hummusom-2
Tortelloni punjeni pršutom s pečenom paprikom i hummusom
Krpice-na-azijski-nacin-2
Krpice sa zeljem na azijski s tostiranim sezamom
Aurelia-makaruni-s-makom
Tjestenina našeg djetinjstva – slatki makaruni s makom i maslacem!
Aureli-ravioli-s-pestom-od-bucinih-sjemenki-2
Ravioli punjeni ovčjim sirom s pestom od bučinih sjemenki
Aurelia-makaruni-s-gljivama-i-spinatom
Kremasti Aurelia makaruni s gljivama, špinatom i parmezanom
Cannelloni s jabukama i višnjama
Cannelloni s jabukama i višnjama
Tjestenina sa slaninom i prokulicama
Tjestenina sa slaninom i prokulicama
Pikantne jesenska šurlice s papričicama i bundevom
Pikantne jesenska šurlice s papričicama i bundevom
Tjestenina s tikvicama, ricottom i bosiljkom
Tjestenina s tikvicama, ricottom i bosiljkom
Vegetarijanske lazanje sa svježom tjesteninom
Vegetarijanske lazanje sa svježom tjesteninom