Pašta fažol s Aurelia fužima grije dušu u hladne zimske dane

Sastojci
250 g Aurelia fuža ili šurlica
500 g kuhanog graha (može i konzerviranog)
1 veliki crveni luk
100 ml pasirane rajčice
100 g pancete
3 - 4 češnja češnjaka
2 - 3 žlice maslinovog ulja
korijen ili stabljike celera (po želji)
2 velike mrkve
svježi peršin
sol, mljeveni biber, mljevena ili tucana crvena paprika
Priprema

Pašta fažol, odnosno pašta i fažol, originalno je talijansko jelo (Pasta e fagioli) koje se zadržalo na Kvarneru, Istri i otocima. Mi smo koristili isključivo hrvatske namirnice – naše nove etno fuže, dalmatinsku pancetu i maslinovo ulje pa smo dobili autentičnu hrvatsku paštu fažol. Za ovaj recept možete koristiti suhi grah koji ćete namočiti večer prije i skuhati ga u prvoj vodi prije nego krenete s pripremom pašte fažola. Ali tko će to dočekati? Za ovu brzu opciju tradicionalnog dalmatinskog zimskog jela mi smo koristili konzervirani grah. #KuhajBrzoKuhajZdravo ;)

Zagrijete maslinovo ulje i na njemu na kratko popržite na kockice narezanu pancetu, a zatim joj dodajte sitno sjeckani crveni luk. Pržite dok luk ne postane staklast, a onda u lonac dodajte sitno sjeckani češnjak i na kockice nasjeckano korjenasto povrće, mrkvu i celer. Podlijte s malo vode, ubacite lovor, začine i dinstajte dok povrće ne omekša. S obzirom na to da je grah već kuhan, a našoj Aurelia svježoj tjestenini treba samo 3 minute kuhanja, najviše kuhanja trebat će povrću.

Nakon 5 minuta dinstanja u lonac dodajte ocijeđeni i isprani grah, pasiranu rajčicu i još malo vode. Krčkajte par minuta, a onda u lonac ubacite Aurelija svježu tjesteninu, predlažemo fuže ili šurlice. Dodajte još malo vruće vode jer će tjestenina zgusnuti jelo. Nakon 3 minute tjestenina će biti kuhana. Još jednom provjerite okuse i po potrebi dodajte soli, bibera ili vode ako želite da jelo bude rjeđe konzistencije. Prije posluživanja ne zaboravite izvaditi lovorov list, a jelo poslužite s još malo maslinovog ulja i posuto sa svježim peršinom. U paštu fažol možete dodati i origano, ružmarin, kobasice, suho meso, a možete ga poslužiti i s kvalitetnim ribanim sirom. Poigrajte se okusima i dodajte ili oduzmite prema vlastitom ukusu! 

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Ravioli-s-kremom-od-kukuruza-šećerca-i-šafrana,-mladim-špinatom-i-pinjolima-2
Svježi ravioli s kremom od kukuruza šećerca i šafrana, mladim špinatom i pinjolima po Davidu Skoki
Ljetna salata s Aurelia etno tjesteninom i kulenom
Ljetna salata s Aurelia etno tjesteninom i kulenom
Pohani-ravioli-1
Pohani ravioli sa slatko kiselim umakom
Cacio e pepe sa svježim Aurelia špagetima
Cacio e pepe sa svježim Aurelia špagetima
Klasična tjestenina s piletinom i brokulom
Klasična tjestenina s piletinom i brokulom
Šufigane-lignjice-1-mia-bednaz
Svježe zelene tagliatelle sa šufiganim lignjicama po Davidu Skoki
Makaruni_s_sparogama_i_pancetom_2
Makaruni sa šparogama i pancetom za samo 5 minuta!
Tortelloni s tikvicama i graškom na podlozi od tučene ricotte
Tortelloni s tikvicama i graškom na podlozi od tučene ricotte
Makaruni_s_radičem_David_Skoko_2
Makaruni s radičem i pancetom – David Skoko kuha s Aurelia tjesteninom
Fettuccine s pestom od medvjeđeg luka i oraha-2
Fettuccine s pestom od medvjeđeg luka i oraha