Špaget-šalša-za-web

Šalša - kraljica ljetnih umaka u kojoj uživamo i zimi

Umak od rajčice datira još iz vremena Azteka, Maja i Inka, a u Europi bio je nepoznanica do 15. stoljeća.

Šalša je tradicionalno jelo karakteristično za Dalmaciju, Primorje i Istru. Naravno, priprema se i u ostalim krajevima lijepe naše, a sastoji se od rajčice, maslinovog ulja i raznih začina. Ljeto nam je nezamislivo bez dobre domaće pašte i šalše, a ako ju spremite za zimnicu ili zamrznete, u njoj možete uživati i u hladnim zimskim danima.

Rajčica, pomidori ili jabuka od zlata

No jeste li znali da šalša zapravo korijene vuče iz Južne i Srednje Amerike? Razlog je vrlo jednostavan – u Europi rajčica je bila nepoznanica do 15. stoljeća, odnosno vremena kolonijalnih osvajanja. Španjolac Christopher Columbo 1493. južnoameričku rajčicu donio je preko Indije u Europu. Tako se proširila čitavim kontinentom. Talijanski botaničar Pietro Andrea Mattioli 1544. godine nazvao ju je jabukama od zlata (pomidori), a u 18. stoljeću pojavila se i u Rusiji.

Upotreba salse ili šalše seže još iz vremena Azteka, Maja i Inka. Astečki vladari kombinirali su rajčice sa sjemenkama bundeve i ljutim papričicama, te ih servirali uz mesa i ribe. Ovaj način pripreme je 1571. godine Alonso de Molina prozvao ‘salsom’.

Zelene-tagliatelle-s-kozicama-2

Dalmatinska šalša ukuhava se satima, a nestane dok si rekao rajčica!

Riječ ‘salsa’ na španjolskom doslovno znači umak. Izvedenice kao ‘sauce’ iz engleskog i nama poznata ‘šalša’ prihvaćeni su u europskim jezicima i svim zapadnim kuhinjama.

Tradicionalnu salsu španjolskog govornog područja ne smijemo zamijeniti s dalmatinskom šalšom. Salsa se ne kuha i gotova je za 10 minuta, a za dobru dalmatinsku šalšu karakteristično je dugo i polagano kuhanje bez miješanja kuhačom uz povremeno protresanje. Kuha se na srednjoj vatri najmanje sat vremena, a poželjno je i dva do tri sata. Gurmani koji dalmatinsku šalšu pripremaju duži niz godina imaju svoje male tajne i začine koje dodaju, a najčešće se u pripremi koriste luk, češnjak, bosiljak, origano i peršin. Dodate li joj bilo koje drugo povrće, poput tikvica ili patlidžana, postat će takozvana ‘šporka šalša’.

Riječ je o izuzetno zdravom ljetnom jelu. Može se jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo ili pak kao umak uz grickalice. Mi uživamo u Aurelia svježoj šalši i našim Aurelia svježim tjesteninama. Posebno nam se dopada kombinacija s etno proizvodima koji svakom jelu daju autohtoni hrvatski štih.

Aurelia 2 u 1 – svježa tjestenina i šalša sljubljeni u simpatičnom pakiranju za dvoje

Medvjeđi luk za zdravlje, proljetni detoks i za pesto uz tjesteninu

Intervju s Marinom Šimunić, direktoricom odjela informatike i voditeljicom EU projekta u tvrtki Naše klasje