Medveđi-luk-wild-garlic-pascal-debrunner-unsplash
Foto: Pascal Debrunner, Unsplash

Medvjeđi luk za zdravlje, proljetni detoks i izvrsni pesto za tjesteninu

Crijemuš, srijemuš, divlji luk ili šumski luk dostupan u gotovo svakom šumarku i proplanku u našem Zaprešiću

Prema narodnoj predaji, kada se medvjedi probude iz zimskog sna prvo se obilno najedu lijepih širokih zelenih listova koji imaju intenzivni miris na češnjak, a kojeg nazivamo medvjeđim lukom. Hrvatski narodni nazivi su i crijemuš, srijemuš, divlji luk, šumski luk. Riječ je o samonikloj biljci, stručnog naziva Allium ursinum, koja raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine. Gdje drugdje krenuti u berbu ove proljetne ljekovite biljke nego na našu Medvednicu poviše Zaprešića. Mi iz okolice Zaprešića imamo sreću da nam je dostupan u gotovo svakom šumarku i proplanku. Posebno se veselimo pripremi ljekovitog pesta od medvjeđeg luka koji neodoljivo dobro paše uz našu Aurelia svježu tjesteninu.

Medvjeđi luk snažan je prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C

Budući da raste početkom proljeća, medvjeđi je luk kao stvoren za proljetno čišćenje organizma. Prepoznat ćete ga po intenzivnom mirisu “češnjaka”. On je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima.

Kada se konzumira svježi na sebe veže otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. U obliku tinkture upija masti i pomaže čišćenju organizma od visoke količine LDL kolesterola. Djelotvorno je sredstvo za snižavanje visokog krvnog tlaka, pomaže jetri da se odmori od kure lijekova i na dva do tri mjeseca stabilizira krvni tlak.

Listovi se beru u travnju i svibnju, a lukovice se skupljaju u ljetnim i jesenskim mjesecima. Lukovice se mogu ukiseliti ili čuvati u maslinovom ulju. Listove nemojte sušiti jer će izgubiti ljekovita i nutritivna svojstva. Najbolje ga je konzumirati svježeg u salatama, tinkturama, a mi volimo i juhe i pesta od divljeg luka kojim obogaćujemo tjestenine i pizze.

Otkrili smo i da postoji vino od divljega luka koje je izuzetno ljekovito sredstvo za osobe s trajnim katarom pluća i s povezanim tegobama disanja. Zadnjih godinu dana u vrijeme pandemije veseli nas sve što poboljšava stanje i rad dišnih puteva.

Medveđi-luk-wild-garlic-wolfgang-hasselmann-unsplash
Foto: Wolfgang Hasselmann, Unsplash

Medvjeđi luk i ostalo šumsko bilje ne berite ako niste posve sigurni da ga poznajete!

U vrijeme vegetacije medvjeđeg luka na istim staništima mogu se pronaći đurđice i mrazovci koji su otrovni i mogu biti smrtonosni. Nikada ne berite bilje ako niste posve sigurni da ga poznajete!

Listovi mrazovca su tamnozelene boje i rastu u obliku rozeta od samog trenutka nicanja, a to je krajem veljače/početkom ožujka. Rozeta se sastoji od listova povezanih u krug – barem 3 do 4 lista povezana u rozetu.

Medvjeđi luk niče u ožujku, svaki list zasebno, a listo raste u skupinama (na okupu više listova). Listovi su mekani i svjetlije zelene nijanse. Svaki list raste zasebno i nisu povezani u lisnatu rozetu. Listovi imaju intenzivan karakterističan miris po luku.

Kod đurđica svaki list raste zasebno i niču kasnije od medvjeđeg luka. Prolista u drugoj polovici travnja, listovi su čvršći od listova medvjeđeg luka. Đurđice ne rastu toliko gusto u skupinama kao medvjeđi luk nego ravnomjerno udaljeno jedna od druge.

Recept za pesto od medvjeđeg luka

Sastojci:

  • 200 g listova medvjeđeg luka
  • 40 g pinjola, pistacija, badema ili oraha
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 30 g naribanog parmezana
  • Soli, limuna i ostalih začina po želji

Priprema:

Sve sastojke (osim maslinovog ulja) stavite u blender i blendajte, postepeno dodajući maslinovo ulje dok ne dobijete lijepi umak.