Juneći žgvacet s Aurelia šurlicama

Sastojci
250 g Aurelia šurlica
1 kg junetine
2 glavice crvenog luka
400 g pelata iz konzerve ili svježih rajčica
1 dl maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
1 - 2 dl crnog vina
1 grančica ružmarina (po želji)
5 - 6 klinčića (po želji)
sol
papar
Priprema

Koja je razlika između istarskog žgvaceta i kontinentalnog gulaša?

Danima smo istraživali i evo što smo sve saznali: za gulaš na poprženi luk stavljamo meso, a kod žgvaceta je taj redoslijed obrnut. Prvo meso, zatim luk. U žgvacet ide maslinovo ulje i rajčice, može se dodati grančica ružmarina, a jelo se na kraju često pospe ovčjim sirom. Obavezno se jede sa svježom tradicionalnom istarskom tjesteninom. Mi smo se odlučili za naše Aurelia krčke šurlice.

Što je bilo prvo, janjeći žgvacet, kako ga Istrijani zovu žgvacet od janjčića, ili žgvacet od kokoši, još nismo sigurni. Pa smo se mi odluči na onaj juneći.

Postupak:

Na 3, 4 žlice zagrijanog maslinovog ulja poprže se komadići junetine. Kada je meso dobilo boju sa svih strana, dodaje se na kockice narezani crveni luk i sitno kosani češnjak. Sve se zajedno prži dok luk ne zacakli, a onda se sve podlije s malo vruće vode, po želji mogu se ubaciti klinčići i grančica ružmarina, poklopi se i dinsta na laganoj vatri. Posolite i popaprite po želji, a možete dodati i par klinčića i grančicu ružmarina. Dinstajte poklopljeno sat vremena. Rajčica i vino mogu spriječiti da se luk počne raspadati pa ćemo ih dodati tak kasnije. S vremena na vrijeme otklopite, promiješajte i podlijte vodom pa nastavite dinstati. Nakon sat vremena dodajte rajčicu i crno vino pa nastavite dinstati još pola sata do sat. Mi smo koristili kombinaciju svježih rajčica i domaćeg paradajz sosa koji smo ljetos ukuhali i pripremili za zimu. Kada meso skroz omekša možete početi s pripremom Aurelia šurlica. Kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi 5 minuta. Kada su gotove procijedite ih, nemojte ih ispirati. Vodu u kojoj su se kuhale nemojte baciti nego s dvije, tri šeflje škrobaste vode podlijte žgvacet te dodajte maslinovo ulje. Žgvacet kuhajte još 5 minuta da se sve sljubi, probajte nedostaje li začina, soli ili papra. Gotovi žgvacet prelijte preko Aurelia šurlica od svježe tjestenine. Po želji jelo pospite ovčjim sirom.

Više o našim šurlicama pročitajte OVDJE!

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Tortelloni punjeni sa četiri vrste sira u umaku od češnjaka
Tortelloni punjeni sa četiri vrste sira u umaku od češnjaka
Ravioli punjeni ovčjim sirom u umaku od brokule
Ravioli punjeni ovčjim sirom u umaku od brokule
Zelene tagliatelle s kremom od sira
Zelene tagliatelle s kremom od sira
Tortelloni punjeni sa četiri vrste sira u umaku od gorgonzole
Tortelloni punjeni sa četiri vrste sira u umaku od gorgonzole
Zeleni rezanci sa šparogama i gorgonzolom
Zeleni rezanci sa šparogama i gorgonzolom
Špageti s gljivama
Špageti s gljivama
Fettuccini s umakom od cikle
Fettuccini s umakom od cikle
Zelene tagliatelle sa umakom od pečenog patlidžana
Zelene tagliatelle sa umakom od pečenog patlidžana
Ravioli kozji sir i crne masline u umaku od šampinjona
Ravioli kozji sir i crne masline u umaku od šampinjona
Zelene tagliatelle u umaku od češnjaka i šafrana
Zelene tagliatelle u umaku od češnjaka i šafrana