svjeza-tjestenina-2-jorge-zapata-uunsplash

Koja je tjestenina bolja: svježa ili suha? Ona koja je vama najukusnija!

Iako u kulinarstvu postoje smjernice kada koju koristiti, na kraju se sve svodi na osobne preferencije i maštu glavnog kuhara.

Koja je tjestenina bolja: svježa ili suha? Da nam je kuna svaki put kada nas ovo pitaju… Kada kuhara pitate koja mu je tjestenina draža, svježa ili suha, to je kao da majku pitate koje joj je dijete draže. Ona svako voli na poseban način. Rade se s različitim sastojcima, prema drugačijim omjerima, od drugačijih tijesta. Čak možemo reći da su suha i svježa tjestenina dvije različite namirnice i govorimo o dvije različite vrste ljubavi. Iako u kulinarstvu postoje smjernice kada koju koristiti, na kraju se sve svodi na osobne preferencije i maštu glavnog kuhara. Stoga ćemo se mi držati naše najveće ljubavi, svježe tjestenine.

Tajna Aurelia svježe tjestenine je u jajima i krupici od durum pšenice

Svježa tjestenina radi se s jajima, ima kratak rok trajanja i mora se čuvati u hladnjaku. Suha tjestenina u pravilu se radi bez jaja (iako ima iznimaka), a rok trajanja mjeri se u godinama.

Jedan od razloga zbog čega je svježa tjestenina cjenjenija od suhe je taj što je pojam „svježine“ postao sinonim za kvalitetu. Proizvodi za koje se smatra da su „svježi“ često se smatraju nutritivno bogatijima, zdravijim i ukusnijim, bez spornih konzervansa. S time se možemo složiti jer naša tjestenina sadrži samo tri sastojka: krupicu od baranjske durum pšenice, jaja i vodu te ne sadrži konzervanse.

Iako se hranjive vrijednosti razlikuju ovisno o korištenim sastojcima, svježa tjestenina uglavnom ima više kolesterola i masti nego sušena tjestenina i to isključivo zbog jaja. S time da suha tjestenina ima više ugljikohidrata. Svježa je zbog jaja i zasitnija, a ako je rađena od durum pšenice koja ima skoro 50 posto više proteina od obične pšenice, ona postaje namirnica bogatih nutritivnih vrijednosti koja će zadovoljiti i medvjeđi apetit.

Svježa će prilikom kuhanja upit puno manje vode, a gotova je za samo tri minute. Kuhana je nježne i svilenkaste teksture, a takva tekstura čini ju savršenom za serviranje uz umake na bazi maslaca, vrhnja i ostalih mliječnih proizvoda. Nezamjenjiva je u kombinaciji s jednostavnim, brzim umacima i u receptima gdje je tjestenina glavna zvijezda predstave. Napravite svoju alfredo ili carbonara tjesteninu sa svježom tjesteninom i bit će vam jasno o čemu pričamo.

Elle-hughes-Unsplash-Jaja-i-brašno-2020

Suha tjestenina uz teške mesne umake, svježa uz umake na bazi mlijeka

Smatra se da je sušena tjestenina prikladnija za teže mesne umake. Može ih nositi zbog svoje robusnosti i hrapavosti. No opet, postoje iznimke: ragu recepti savršeni su sa svježim, širokim tjesteninama kao što su tagliatelle, pappardelle ili mafaldine, koje su idealne za bogate, mesne umake. Uz naš slavonski fiš paprikaš ne možete zamisliti ništa drugo nego tagliatelle, odnosno domaće široke rezance. A pitajte Istrijane uz što jedu svoj tradicionalni istarski žgvacet i svi će vam reći: ‘Uz svježu paštu!’

I onda dolazimo do bolognese umaka. Čini se kao da bi se kao mesni umak dobro slagao uz sušenu tjesteninu. Ne, ne, ne! Jeste li znali da u pravi bolognese ide ukuhano punomasno mlijeka? Ono umaku daje bogatu, gustu konzistenciju. I zato se bolognese uvijek servira sa svježom tjesteninom.

Pravilo je da je nebrojeno izuzetaka od pravila. U vašoj kuhinji vi ste ti koji postavljaju pravila. Dajte si mašti na volju. Naravno, u svemu tome bitnu ulogu ima i moment nostalgije i okus svježe tjestenine koji nas podsjeća na djetinjstvo i kojemu ne možemo odoljeti.

Naša svježa Aurelija tjestenina sadrži nutrijentima bogatu durum pšenicu. I mi joj u potpunosti vjerujemo kada nam kaže da se može nositi i s najtežim zadatcima i umacima 😉

Kvalitetna tjestenina ima sposobnost da poboljša i oplemeni svaki umak.

Za kraj: Koja je tjestenina bolja, svježa ili suha?  Najbolja je ona koja je vama najukusnija.